Best practice for regenerative og bæredygtige tech- og design-løsninger

Regenerativ informationsteknologi

Hvordan kan digitale produkter og services blive markant mere bæredygtige?

Som digital designer, har jeg, over de sidste 20 år, været en del af den fantastiske fremgangsrejse, i en storslået innovativ digital kultur.

Det har været en fest og årevis har informations- og kommunikationsteknologier blevet konstrueret med en meget lidt fokus på om deres indvirkning på miljøet og samfundet. 

Set i bagspejlet... 
har udviklingen af den digitale kultur bygget på 'kreditlån' fra fremtidige generationer, på en ikke-bæredygtig måde og overforbrug af naturressourcer. 

Lad os se det i øjnene, hvad denne fremgangs rejse har medført:
- Udvinding af sjældne jordarters mineraler og planetariske grænser
- Ophobning af elektronisk affald
- Massivt vandforbrug
- Stort arealforbrug og medfølgende trusler for biodiversitet
- Massivt dark data ophobning: digitalt affald
- Big Tech hegemoni dominans

Selvom de fleste af de aktiviteter, vi udfører online, virker usynlige, er de understøttet af massive it-systemer og infrastruktur (skyen), herunder hyperskala datacentre, som leverer digitale muligheder som overførsel af data, lagring og cloud computing-tjenester. Da digital transformation er en løbende proces, står sådanne systemer over for en hurtig vækst i efterspørgslen efter dataudveksling.

Hvad så nu?
Det er vigtigt at revurdere vores nuværende forhold til informations- og kommunikationsteknologier og styre deres fremskridt i en retning, der prioriterer menneskers og planetens velfærd. At aktivt reflektere over hvad branchens teknologisk drevet ekspansion gør ved klimaet, sænke hastigheden af teknologiske forandringer kan være det første skridt i at få det til at ske.

It-systemer påvirker også positivt. 
Derfor er det vigtigt at erkende, at ressourceudvinding og digitalisering hænger sammen på flere måder. En positiv effekt af digital teknologi er, at den kan bruges til at effektivisere driften og skære ned på unødvendigt spild og udgifter.  
Teknologiske fremskridt har en lang historie med at hjælpe med at bevare biodiversiteten gennem indsamling og håndtering af miljødata og udvikling af værktøjer. 

Med en regenerativt tilgang, vil vi være i stand til at etablere en ny tankegang og påvirke vores virkelighed på en sådan måde, at harmoni mellem arter prioriteres frem for profit og bekvemmelighed. 

Hvis du som designer i it og tech, er nysgerrig på hvad vi kan gøre for fremtidens bæredygtige informationsteknologi og miljøansvar, så tilbyder jeg rådgivning.

Regenerative digitalt økosystem

Det er en kæmpe miljømæssige udfordring for at opnå bæredygtighed for it og tech.

Internettet er måske et virtuelt sted, men det har stadig en virkelig indflydelse på planeten - vores planet bliver gradvist spist af data...

Mens regenerativt design er et bredt begreb, refererer det generelt til en tilgang til udvikling og planlægning, der prioriterer menneskers og naturens velbefindende.

Det er en omfattende tilgang til at udvikle grønnere, effektive måder, der sigter mod at reducere den negative påvirkning og aktivt forbedre de ressourcer og naturlige økosystemer, der opretholder et velstående liv for alle levende væsener. Denne filosofi går ud over konventionel bæredygtig praksis og design ved at sigte mod at udvikle og implementere systemer, der genopretter eller fornyer deres egne energikilder og materialer, der efterligner naturen selv. Nøgleprincipperne for regenerativt design omfatter sikre og sunde materialer, genbrug af ressourcer, vedvarende energi, energibesparelser og hele systemtænkning.


Hvad er regenerativt design?

Regenerativt design er en holistisk tilgang til at designe, og søger at ikke blot minimere negative påvirkninger, men aktivt at forbedre de naturlige systemer og ressourcer, der understøtter livet.

Denne tilgang går ud over traditionelt bæredygtigt design, som sigter mod at reducere brugen af ressourcer og minimere negative påvirkninger, til aktivt at forbedre det lokale miljø og lokalsamfundet. Undervisere har en væsentlig rolle i at lede transformationen fra bæredygtighed til regenerativt design i samfundet.

Energiressourcer

For eksempel er datacentersektoren i Tyskland langt over gennemsnittet og forbruger så meget som 10 % af landets årlige energiressourcer.

Undersøiske kabler

For at give internetadgang mellem kontinenter kræves undersøiske undersøiske kabler, der forbinder kontinenter og deres lande, fastland til øer og øer til hinanden.

Dark data: digitalt affald

Dark data refererer til data, der indsamles, behandles og opbevares, men som ikke bruges til noget formål. Det er en voksende bekymring for datacentre, da det truer databeskyttelse og privatliv, men også skaber redundant hardware-efterspørgsel. Dark data

Planet fodaftryk og biodiversitet

Antallet af datacentre på verdensplan kan tælles i hundredtusindvis, og infrastruktur af denne type kan huse titusindvis af servere og bruge flere ressourcer end et helt land.

Vandforbrug

For at køle varmen, der genereres af servere, forbruger datacentre en betydelig mængde vand, hvilket bidrager til dets massive og uholdbare forbrug.

Elektronisk affald

Desværre bruger kun omkring en tredjedel af verdensomspændende datacenteroperatører certificerede genbrugspartnere til at håndtere affaldet ansvarligt.


Planetariske grænser

Sjældne jordarters mineraler og planetariske grænser

Regenerativt softwaredesign

Elektroniske enheder har en begrænset levetid, og uansvarlig udvikling og brug af software bidrager til deres forældelse. Open Source og grøn kodning, som er afgørende ingredienser i regenerativ software og bæredygtig it, også kendt som grøn it, gavner miljøet og samfundet på flere måder. Dette kan opnås ved at reducere energiomkostninger og -forbrug og samtidig øge produktiviteten af computersystemer. Virksomheder og udviklere kan nemt gøre deres del for at reducere de negative effekter af digitalisering ved at anvende nogle få enkle metoder i deres daglige drift.

Med inspiration fra denne artikel.

Kontakt mig, hvis din virksomhed søger professionel rådgivning eller støtte til at implementere bæredygtige og regenerative praksisser. Vi er her for at hjælpe med at integrere disse tilgange i din virksomheds drift og skabe en positiv indvirkning på miljøet og samfundet.

Forrige
Forrige

Bridging the gap

Næste
Næste

Fra Klimasorg til Omsorg, - en snak om håb, modstandskraft og empowerment.